Blitva-crvena--OBZ Snijbiet Rhubarb Chard-OBZ660929
Zeleni listovi sa crvenim žilama mogu se jesti kao spanać
ili - vrlo mlada - u mješavini dječjih listova sa zelenom salatom i rukolom. Ali ti
Također možete pustiti biljke da nastave rasti kako bi kasnije dobile crveno obojene
berite peteljke ili rebra. Ovo se jede kao celer.
Posebno često u Njemačkoj.
Setva: Setva se može obavljati redovno od sredine marta do kraja avgusta
postati. Onda uvijek imate svježu blitvu. Sijte na linije
(ili redove) koji su međusobno udaljeni 25 cm. U redu na udaljenosti od 10
cm. Blitva dobro uspijeva na svakom tlu. Zadrži
tlo je dovoljno vlažno: redovno zalijevajte po suhom vremenu.
Berba: zavisno od vremena setve od maja do oktobra. Prekini
ostavlja nekoliko centimetara iznad zemlje. Strnjište trči
ponovo, tako da berba može početi ponovo nakon nekoliko sedmica
iz istog semena. Ili neka biljke nastave da rastu i beru
peteljke.
Karakteristike proizvoda
Ukus je mekan i lijep i svjež
Za prženje uz miješanje, prženje, dinstanje ili kuhanje na pari
Vrlo lijepa, dekorativna sorta blitve.
Periodi
Vrijeme sjetve na otvorenom od marta
Vrijeme sjetve na otvorenom do avgusta
Vrijeme berbe u maju
Vrijeme berbe do oktobra
Karakteristike sjemena
Sjemenke po gramu 70-100